Некaчествено строителство на новоизградената площадка в село Габер: Съмнения за неправомерно усвояване на средства

Main Image

В края на август 2024 г. жителите на малкото село Габер в община Драгоман с радост посрещнаха новината за изграждането на нова детска площадка. Проектът беше представен като част от по-широка инициатива за подобряване на инфраструктурата в селските райони, финансирана с общински средства.

Въпреки първоначалния ентусиазъм, изграждането на площадката скоро стана повод за сериозни притеснения и съмнения относно качеството на изпълнението и усвояването на средствата.Некачествено изпълнение на проекта.
От самото начало на строителните дейности местните жители започнаха да забелязват редица проблеми. Основната конструкция на площадката е изпълнена с очевидни дефекти - неравни основи, лошо поставени плочки, и недостатъчно укрепени съоръжения. Допълнително, материалите, използвани за изграждането на площадката, се оказаха с ниско качество, което води до бързото им износване и влошаване на състоянието. Още по-тревожно е, че за безопасността на децата не са взети всички необходими мерки, като липсват необходимите ограждения и предпазни съоръжения.

Местните жители и родители изразиха своето недоволство, като някои от тях дори сигнализираха властите за недостатъците и опасностите, които представлява новата площадка. Те твърдят, че проблемите са видими и че е очевидно, че строителните работи са извършени набързо и небрежно.

Съмнения за неправомерно усвояване на средства.В контекста на видимите проблеми, възникнаха и сериозни съмнения относно това как са били усвоени средствата, отпуснати за този проект. Габер е малко село с ограничени ресурси и възможности, което прави всяка инвестиция в инфраструктурата му от особена важност. Според документи, свързани с проекта, стойността на площадката значително надвишава това, което изглежда реалистично предвид ниското качество на изпълнение. Тези разминавания между вложените средства и крайния резултат пораждат въпроси за това как и защо е допуснато подобно неефективно използване на публични ресурси.Някои жители на Габер вече подозират, че средствата може да са били неправомерно усвоени от изпълнителите или свързани с тях лица, вместо да бъдат вложени в качествено и устойчиво изпълнение на проекта. Възникват въпроси дали не става дума за класически пример на корупция и злоупотреба с обществено доверие

Реакция на институциите до момента реакцията на местните и държавните институции е била минимална. Въпреки сигналите и жалбите от страна на жителите, няма официално разследване или инспекция, която да оцени качеството на извършената работа и начина, по който са били изразходвани средствата. Тази липса на прозрачност и контрол само увеличава недоверието и разочарованието сред местните хора.

Новоизградената площадка в село Габер трябваше да бъде символ на подобряването на живота в селските райони и инвестирането в бъдещето на децата. Вместо това, тя се превърна в пореден пример за лошо управление и потенциално неправомерно усвояване на средства. Местните жители настояват за пълна проверка на проекта и привличане на отговорните за качеството на изпълнението лица към отговорност.
В крайна сметка, случаят с площадката в Габер показва колко важно е обществото да бъде информирано и активно да следи за начина, по който се разходват публичните средства, особено когато става дума за проекти, които трябва да служат на най-уязвимите членове на общността.